Svetsning är en viktig del av många tillverknings- och konstruktionsprocesser. Det är en teknik där två material fogas samman genom att smälta dem med hög värme. Denna höga värme och det smältande materialet kan utgöra en allvarlig risk för svetsaren om rätt skyddsåtgärder inte vidtas. En av de mest grundläggande och viktiga skyddsåtgärderna för en svetsare är användningen av svetshandskar.
Svetshandskar är speciellt utformade för att skydda händerna och handlederna från de faror som är förknippade med svetsning. Här är några skäl till varför svetshandskar är avgörande:
Svetsning innebär höga temperaturer och en intensiv värmeutveckling. Svetshandskar är tillverkade av material som är resistent mot värme och ger ett motstånd för värmen att tränga igenom handsken till huden. Detta förhindrar brännskador genom kontaktvärme bland annat.
Vid svetsning kan det uppstå sprut och stänk av smält metall och het slagg. Svetshandskar är konstruerade för att förhindra att dessa material kommer i kontakt med huden och orsakar brännskador eller skador.
I vissa fall innebär svetsning att man arbetar med elektriska bågar och strömkällor. Svetshandskar är isolerande och skyddar svetsaren från elektrisk stöt.
Trots det höga skyddet måste svetsare fortfarande ha ett bra grepp och fingerfärdighet för att utföra precisionsarbete. Svetshandskar är utformade för att ge både skydd och rörlighet.
Det finns två olika typer av svetshandskar att välja mellan beroende på den specifika typen av svetsning och arbetsmiljön. Typ A är oftast tjockare handskar med högt värmeskydd medan Typ B är tunnare handskar med något lägre värmeskydd men med väldigt hög precision och smidighet i svetshandskarna.
Utöver typer av svetshandskar kan de även skilja sig åt beroende på valet av material eller utformningen av handskarna. Här följer några exempel:
Getläderhandskar
Getläder är ett vanligt material för svetshandskar. Det är naturligt värmebeständigt och ger god slitstyrka trots att lädret är relativt tunt och lätt. Handskar i getläder ger i allmänhet svetshandskar med högre precision, men något lägre värmeskydd. För TIG svetsning där högprecision krävs är detta ett bra val. Getläderhandskar fungerar också för MIG svets i många fall
Nötläderhandskar
Nötläder är också ett vanligt material för svetshandskar. Eftersom det är ett tjockare läder ger det en naturligt högre värmebeständigt och slitstyrka. Nötläderhandskar är lämpliga för generell svetsning där värmeskyddet är viktigare än precisionen och fingerfärdigheten. Exempel kan vara bågsvets men även MIG svets i många fall.
Aluminiserade handskar
Dessa handskar är belagda med ett tunt lager av aluminium och reflekterar värme. Aluminiserade handskar är särskilt lämpliga för arbete med högintensiv värme och strålning.
Svetshandskar med lång manschett
Alla certifierade svetshandskar har en förlängd manschett som skyddar handleden och underarmen mot värme, gnistor och stänk av smält metall.
Typ av svetsning:
Vilken typ av svetsning kommer du att utföra? MIG-svetsning, TIG-svetsning och bågsvetsning kan kräva olika typer av handskar.
Material:
Vilket material är bäst för din arbetsmiljö? Läder, kevlar eller aluminiseradehandskar kan vara lämpliga beroende på dina behov.
Storlek:
Svetshandskar måste passa ordentligt för att ge rätt skydd. Se till att du väljer rätt storlek för att undvika att handskarna glider av eller är för trånga.
Certifieringar:
Kontrollera om handskarna har några certifieringar som garanterar att de uppfyller säkerhetsstandarder.
Komfort:
Slutligen är komfort viktigt eftersom du kommer att bära handskarna under långa arbetspass. Välj handskar som är bekväma och inte hindrar din förmåga att arbeta noggrant.
Det är av yttersta vikt att skydda händerna i alla arbetsmiljöer. Händerna är en av våra mest använda kroppsdelar och är utsatta för många faror, oavsett om vi arbetar med maskiner, kemikalier, eller vid höga temperaturer. Skador på händerna kan ha allvarliga konsekvenser och påverka vår förmåga att arbeta och vår livskvalitet. Därför är användningen av rätt skyddsutrustning, inklusive handskar, en grundläggande säkerhetsåtgärd för att förebygga olyckor och skador i arbetslivet.